Muistatko suojelusenkelitaulun?

Muistatko suojelusenkelitaulun?

Kun miettii tunnettuja enkelitauluja, tulee heti mieleen ainakin yksi. Sinäkin ehkä muistat taulun, jossa enkeli suojelee kahta pientä siltaa ylittävää lasta? Suojelusenkelitaulu löytyy hyvin monesta suomalaiskodista. Itsekin muistan taulun isovanhempieni seinällä. Siinä se oli sängyn vieressä ja usein serkkuni kanssa sitä tutkimme ja mietimme kuvassa olevia lapsia ja heidän tarinaansa. Kovin puhutteleva se oli. Ja on toki vieläkin. Silloin kun se jossakin tulee esiin, niin aina sitä hetkeksi jää katsomaan.


Suojelusenkelitaulu, kuva lainattu Wikipediasta.

 

Taulun tekijäksi mainitaan* Eeli Jaatinen.


”Taidemaalari Eeli Jaatinen syntyi Tampereella 1905 ja kuoli Helsingissä 1970. Hän opiskeli taidetta Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1920-21. Tämän jälkeen taidemaalari Eero Järnefelt opetti hänelle maalausta 1922-23. Jaatinen kuvitti paljon kirjoja ja kirjojen kansia. Hän piirsi myös pilakuvia mm. Joulukärpänen-lehteen ja ensimmäiset sarjakuvat Maailma-lehteen 1921 ollessaan vain 16-vuotias. Postikorttien piirtämisen hän aloitti 30-luvulla. Harri Ala-Honkola esittelee kokoelmassaan Jaatisen piirtämiä pääsiäis- ja äitienpäiväkortteja, kesäisiä ja jouluisia kortteja sekä uskonnollisia kortteja.”

*WSOY:n web-tietosanakirja

Kirjassa ”Suomalaisen taiteen enkeleitä”, kustantaja Pohjoinen 1995, kerrotaan suojelusenkeleistä seuraavaa: ”1800-luvulla suojelusenkeli vakiinnutti asemansa enkeligalleriassa. Kuva suojelusenkelistä on muotoutunut mieliimme ennen kaikkea saksalaisten vuosisadan lopun painokuvien mukaiseksi äidilliseksi hahmoksi.”

Onko sinulla muistoja suojelusenkelitaulusta? Tai onko sinulla itselläsi tuo taulu?

 Minä suojelen sinua

Oma suojelusenkelitauluni on nimeltään Minä suojelen sinua. Tämä onkin ollut suosittu kuva-aihe. Heti kun taulu valmistui, sille löytyi ostaja ja taulu sai uuden hyvän kodin. Samasta kuvasta olen teettänyt posti- ja onnittelukortteja sekä vihkoja. Kaikissa tapahtumissa, joissa olen ollut mukana, tämä kortti on ollut suosituin. Se kuva puhuttelee erityisesti.

Tutustu enkelipostikortteihin

Tutustu muihin tauluihin

Takaisin blogiin